maanantai 12. tammikuuta 2015

Koira, joka haluaa voittaa

Treenailin tässä youtuben videoeditorin käyttöä ja ihan hauska pelihän se on vaikka raaka materiaali ei niin hääppöistä olekaan (hätäisesti kuvattuu pari pientä pätkää) eikä aikaa käytettävissä rakenteluun juurikaan. Mutta siis tämmöinen tuli testailtua - aika hauskoja noi hidastukset -vahinko että materiaali on niin heikkoa että menee aika sumeaksi 8 x hidastuksella. Huomasin tässä myös että Näpin esittelyhän on tehty sen ollessa ihan pikkuinen tyttö, joten ehkä sitäkin oli jo syytä päivittää? Tosin, mihinkäs se siitä muuttunut olisi? Ihana, pieni, nopeaoppinen iloinen ja sähäkkä :)No mutta anyway... nyt on uusi kirjoitettu, koirasta, joka haluaa voittaa :)

Jos Näpiä kuvailisi yhdellä lauseella, se olisi: Koira, joka haluaa voittaa. Näp haluaa olla suurin, paras ja nopein ja uskoo olevansa sitä myös – ja itse asiassa, on siinä uskossaan myös sangen oikeassa. Näp on koira, jossa ei ole mitään liikaa, eikä mitään liian vähän.


Näp on pieni, nopea ja kestävä narttu. Sen luonne on mahtava sekoitus ohjaaja nöyryyttä ja itsenäisyyttä; ”kiltti” ja ”rehellinen” koira, jota on melko helppo ohjata ja jonka kanssa treenaaminen on miellyttävää. Itsenäisyytensä ansiosta Näp työskentelee halukkaasti ja helposti myös erittäin etäällä ohjaajasta – ja samaan aikaan se pysyy täysin ohjattavissa., valmiina toteuttamaan ohjaajan pienimmäkin toiveen.

Näpin päälaji on ollut agility, ja siinä työssä se on jotakuinkin optimaalinen koira (tosin en tiedä mikä siinä voisi olla paremmin :) ) niin luonteensa kuin fysiikankin puolesta. Näpin kanssa ei ole hyppytekniikkaan tarvinnut perehtyä; se on luonnostaan hyvä hyppääjä joka on osannut sekä koota, että venyttää automaagisesti. Näp pystyy kääntymään ”pennin päällä”, tarvittaessa taas loikka venyy lähemmäksi neljää metriä. Näp on ketterä ja elastinen eläin, jonka voima lähtee takaosasta – tästä syystä sen lähtönopeus on todellakin räjähtävä – Näp suorastaan ampuu itsensä liikkeelle. Pentuna Näp oli varhaiskypsä – se kehittyi tasapainoisesti ja on hallinnut kroppansa käytön erinomaisesti pikku pennusta lähtien. Näp liikkuu vaivattomasti ja rohkeasti alustalla kuin alustalla.


Myös luonteensa puolesta Näp sopii agilityyn erinomaisesti; Näp ei ole vain fyysisesti nopea, vaan myös mieleltään nopea. Se on itsenäinen, se ei hämmenny mistään, mikään ei sitä häiritse – se keskittyy työhönsä täysin. Näpillä on erinomainen estefocus ja radanlukutaito ja se reagoi saamaansa informaatioon todella nopeasti. Näp on ollut helppo motivoitava ja ns. ”syntymä hyvä” leikkijä. Se on leikkinyt ohjaajan kanssa hurjalla intensiivisyydellä jo 4-5 viikkoisesta lähtien. Näp ei lannistu virheistä ja kestää painetta ohjaajan ja/tai ympäristön taholta. Se kestää toistoja ja jauhamista ilman että mikään sen tekemisessä tai ilmeessä muuttuu. Näp jaksaa aina vaan ilman väsymistä tai että vire laskisi/nousisi liikaa. Näp nostaa vireen nopeasti ja säilyttää optimaalisen viretason myös pitkäkestoisissa tai haastavissa olosuhteissa (mm. kuumuus, massiiviset häiriöt) jopa useita päiviä peräkkäin.

Näp on ollut myös ihanteellinen reissu- ja kisakumppani. Se syö, juo, leikkii ja nukkuu paikassa kuin paikassa ja tilanteessa kuin tilanteessa. Ihmisiä kohtaan Näp on ystävällinen ja avoin, ja nämä em. ominaisuudet tekevät siitä erittäin miellyttävän kumppanin erilaisille reissuille ja tapahtumiin. Näpiä ei hetkauta mikään. Kotikoirana Näp on erittäin helppo myöskin – Näp on kaiketi varustettu On/Off kytkimellä, sillä siinnä missä se on työskennellessään tulta ja tappuraa, on se vastaavasti kotona todella huomaamaton ja cool. Vaatimaton koira, joka viihtyy kotona pitkälti omissa oloissaan lepäilemässä ja on nöyryytensä ansiosta helppo ja kiva käsiteltävä arjessa.


Näp on ollut koko ikänsä terve koira, sillä ei ole ollut edes ripuleita saati infektioita. Se kestää helteitä siinnä missä pakkasiakin. Näpillä ei ole ollut ontumisia, vauhdistaan huolimatta se on järkevä joten loukkaantumisiltakin on vältytty melko hyvin. Näp ei edes jumiudu juurikaan, ja jos silloin tällöin jotain pientä jumia löytyykin – se vastaa hierontaan kerta käsittelyllä. Samoin Näpin lähtisuku – sisar ja vanhemmat, ovat olleet perusterveitä koiria koko ikänsä, Hip ja Iiro vielä nyt 9 vuoden kunniakkaassa iässäkin.

Näpillä on A/A lonkat sekä 0/0 kyyneerät. Sen silmät on peilattu terveiksi niin pentuan kuin aikuisenakin. Näp on myös geenitestattu.


Näpin emä on Tending-kennelin jalostusnarttuja; Ruotsista tuotu, avoin, sosiaalinen ja korkean työmoraalin omaava TK1 Skogsvallarens Hip. Hip'llä on varsin hieno paimenpuolen suku, ja sen isä, Eryri Roi, on jättänyt varsin vakuuttavaa näyttöä jälkeläisiinsä sekä suomessa, Ruotsissa että Norjassa. Hipin täysveli Hyss, on Ruotsin käyttö- ja tokovalio ja kaikin puolin erittäin pidetty uros. Puoliveli Tending Hotspur voitti tottelevaisuuden MM-pronssia alle 3 vuoden ikäisenä, samoin sisarpuoli T. Highlight on voittanut MM-pronssia vuonna 2014. Myös muut Hipin täys- ja puolisisaruksista ovat antaneet varsin vakuuttavaa harrastus- ja käyttöpuolen näyttöjä.


Hip

Näpin isä on Ruotsista tuotu
SM-10, FI AVA Dombäcks Garm, joka on hyvä hermoinen, vahvaluonteinen sekä intensiivinen keskivilkas uros. Iirolla on takanaan hyviä paimenpuolen sukuja, ja sen vanhemmat, isä GK VALLH PR Big ja emä GK VALLH PR Sunnangårdens Lisa ovat kilpailleet paimennuksessa Ruotsin ylimmässä luokassa. Puoliveli Lotus edustaa Ruotsin paimennusmaajoukkueessa ja täysveli kilpailee menestyksekkäästi agilityssä. Iirolla itsellään on paimennuspuolelta mm. v. 2009 paimennuksen juniormestaruuskisojen 6. sija, ja kaudelta -10 63 p ja 2. sija 1-lk:sta (SPKY).

Iiro
Täyssisaruksia Näpillä on yksi: bcn ”TVA” BH Tending Umbra, "Routa", jonka kanssa harrastetaan myös paimennusta ja jäljestystä. Sisarpuolia on syntynyt samasta emästä Tending kennelille 2n + 5u. Myös nämä pennut ovat osoittautuneet varsin mallikkaiksi nuoriksi harrastuskoiriksi. Sisarusten lajeina ovat niin toko, agility, pk haku kuin paimennus ja tuloksiakin on harrastuksissa tullut jo mukavasti; Rio ja By kilpailevat Tokon voittajaluokassa, Kelpo Tokon avoimessa luokassa – Cap Italiassa ja Rocky Puolassa, ovat nousseet KV Tokon ylimpään, eli 3 luokkaan. Sekä Rio että Ysi nousivat agilityn 2-luokaan kovalla vauhdilla. Sisarpuolia samasta isästä, 2n+1u, on syntynyt Promillen ja Tronicin kenneleihin – nämä koirat ovat kunnostautuneet erityisesti agilityn saralla jopa hyppy- että agilityvalioiksi asti. 

Routa
 

2 kommenttia:

  1. Onpa kiva kuvaus Näpistä! Odotellaan jännityksellä vielä niitä muita "uutisia"... :-)

    VastaaPoista
  2. Kiitos <3 Eiköhän niitä muitakin uutisia jokusen viikon päästä ilmaannu :)

    VastaaPoista